U Mostaru prikazan dokumentarni film "HOS-ova štafeta smrti"

petak, 8. lipnja 2018.
film

U organizaciji Udruge dragovoljaca HOS-a, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, sinoć je prikazan dokumentarni film 'HOS-ova štafeta smrti' o proboju skupine branitelja HOS-a iz okupiranog sela Bogdanovci kod Vukovara, 10. studenog 1991. godine

Film redateljice Nade Prkačin podsjeća na istinite događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od sela Marinaca i njihovu tešku borbu i agoniju. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogranovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su u filmu i glavni pripovjedači strhota kroz koje su prolazili preživjeli, ali teško ranjeni sudionici "štafete smrti".

Film govori o skupini od 11 HOS-ovaca kojih u proboju zaustavlja mina, a iako teško ranjeni, u polju ostaju pokošeni i teško ranjeni ali živi tek njih četvorica. Dvojicu spašavaju hrvatski branitelji nakon 9 dana ležanja u travi, dan poslije još jedan, dok je posljednji od njih, Ivica Jurčan, čekajući pomoć u kukuruzištu preživio čak 12 dana. Branitelji su tri puta bezuspješno pokušavali pronaći ostalog i ranjenog kolegu u nepreglednoj slavonskoj ravnici, a 12. dan pronašla ga je izvidnica JNA. Jurčan je mučen i na kraju završio u bolnici u Novom Sadu gdje je loše liječen i nakon pet mjeseci razmijenjen. Iz životne strahote ostao je živ, ali bez obe noge i loše zaliječenim rukama.
Ležeći tako na travi, ranjeni, žedni, gladni, razgovarali smo i upoznavali se, molili...a peti dan dogovorili smo se da bi najbolje bilo da se svi ubijemo. Od toga nas je spasio naš ranjeni prijatelj Ramo koji je kazao da još malo sačekamohoće li netko doći jer se možemo ubiti i popodne, pripovijeda u dokumentarcu Jurčan.

Danas, hodajući na protezama, prisjeća se svojih kolega i u sjećanju na njih sudjeluje na prikazivanju ovog potresnog dokumentarca.

Zašto "štafeta smrti", pojasnio je Damir Radnić, HOS-ov dragovoljac i pukovnik vojske RH u mirovini:
Znali smo da je područje posuto minama i u slučaju da onaj prvi koji ide strada od mine, sljedeći preuzima njegovo njegovo mjesto i vodi grupu naprijed. Ovo je jedna tragično-plemenita priča koja govori o tome kako je 11 branitelja teško stradalo u minskom polju, ali su uspjeli 13 civila žive i zdrave izvesti iz Bogdanovaca. Još bi kazao da u ovom filmu nas glume naša djeca. Danas je vrlo važno da istinu o Domovinskom ratu prenosimo i govorimo mladima i da nam drugi ne pričaju o Domovinskom ratu koji nisu u njemu sudjelovali. Ne dopustimo zaborav, rekao je Damir Radnić, HOS-ov dragovoljac i pukovnik vojske RH u mirovini nakon projekcije filma.

Ovaj dokumentarac prikazan je u Ljubuškom i Mostaru, a prikazuje se i u Čapljini i Rami, a nakon projekcije u Mostaru uslijedio je kratak tajac, a potom i pljesak. Mnogi su se upitali 'zar je to zaista tako teško bilo'. Inače, za oslobođenje sela Bogdanovci koje je tijekom Domovinskog rata prozvano i 'predvorje Vukovara', poginulo je 130.

U Mostaru je film prikazan povodom obilježavanja oslobođenja ovog kraja u akciji 'Lipanjske zore'.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533