Stanko Primorac: Vratit ćemo snagu pravaštvu u BiH!

ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Na izbornom saboru HSP-a, za predsjednika stranke jednoglasno je izabran Stanko Primorac Ćane, dok je za predsjednika Glavnog stana izabrana dosadašnji prvi čovjek HSP-a BiH Zvonko Jurišić. Izaslanici na saboru za zamjenika predsjednika stranke izabrali su Berislava Eleza, dok su Viktor Kvesić i Željko Stipić novi potpredsjednici. Osim toga izabran je i novi saziv Glavnog stana kojeg će i u idućem razdoblju činiti 25 članova, a HSP BiH je dobio i novi Sud časti kao i Nadzorni odbor.

Jedna od najvažnijih stvari na saboru koja bi trebala udariti temelj jačanja desnice, ali i stvoriti preduvjete za proces svepravaškog okupljanja u BiH i Hrvatskoj je, kaže Primorac, potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu s HSP-om Ante Starčević, strankom koja je dijelom Domoljubne koalicije u RH. Na ovaj način, očekuje on, stvorit će se prijeko potreban ambijent kako bi se, uvažavajući pozitivne zakonske propise u RH i BiH, više pažnje u Hrvatskoj posvetilo interesima Hrvata u BiH, ali i razvijanju pravaškog nauka u BiH. Sve to trebalo bi relaksirati atmosferu u BiH uoči početka razgovora s drugim pravaškim opcijama u našoj zemlji koje bi, smatra predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac, trebale nastupati zajedno na lokalnim izborima iduće godine.

Izborni sabor stranke prošao je dosta glatko te je osim izbora novog rukovodstva najavljeno i mnogo zadaća koje predstoje. Možete li se osvrnuti na potporu koju ste dobili te što će biti vaši prvi potezi?
"Veoma sam sretan zbog jednoglasne potpore te zadovoljan što smo sada u situaciji da hrabro krenemo u proces konsolidacije stranke kao i njenog jačanja na cijelom području BiH. Istodobno, svjestan sam i odgovornosti koja je sada pred nama, ali sam uvjeren kako ćemo ispuniti sve zacrtane ciljeve. A to znači, vraćanje HSP-a na poziciju alternativne političke snage u Hrvata, uz istodobno zbijanje redova unutar same stranke kako bi učinkovito provodili sve zadaće koje su pred nama. Istodobno, suradnja s HSP-om dr. Ante Starčević iz Hrvatske može biti poticaj i za jače uvezivanje pravaša u BiH koji sada imaju jaku sestrinsku stranku u Hrvatskoj. "

Poznato je kao je u prošlosti bilo određenih nesuglasica unutar HSP-a BiH. Koji su to konkretni izazovi pred novim rukovodstvom stranke?
"Vrlo je bitno za naglasiti jedinstvo unutar HSP-a BiH kada je u pitanju buduće djelovanje stranke. U prošlosti jeste bilo neslaganja, međutim, mislim kako je vrijeme da napokon krenemo ka jačanju organizacija na terenu, diljem Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu treba spomenuti kako su neke od podružnica raspuštene, pa će prvi korak biti obnavljanje snage naše stranke na području Hercegbosanske županije, odnosno formiranje povjerenika. Sličnu situaciju imamo i na području Tuzlanske županije, a treba kazati kako imamo namjeru u potpunosti ojačati stranku i na području Republike Srpske. Također, mojim izborom treba riješiti i pitanje predsjednika Županijskog vijeća ZHŽ-a. U cjelini gledano, imamo namjeru ustrojiti stranku u svakom gradu i općini te posložiti redove kako bi spremni dočekali lokalne izbore, ali i sve buduće procese i izazove."

U tom kontekstu više puta se naglašavala i potreba okupljanja pravaša uoči lokalnih izbora. Što sada predstoji?
"Mislim da je idući korak intenziviranje razgovora s drugim pravaškim opcijama na temu suradnje, a onda i zajedničkog nastupa na izborima. Kao goste na saboru imali smo predstavnike drugih pravaških opcija, poput HSP-a Herceg Bosne i Hrvatskog pravaškog bloka, a naravno i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (Hrvatska). Mislim kako je vrijeme da sjednemo za stol i razvijemo suradnju. Ovaj sporazum zasigurno može biti poticaj pravaškim opcijama u BiH da se okupe oko zajedničkih ciljeva. Naravno kroz Hrvatski narodni sabor ove stranke trebaju djelovati i na temu zajedničkog nastupa, a pogotovo u sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija Hrvata koji su izgubili političku snagu zahvaljujući nemogućnosti dogovora, ali i ponašanju HDZ-a BiH."

Ipak, otvoreni ste za suradnju sa svima u takvim općinama, pa i s HDZ-om BiH?
"Naravno, HSP BiH u nacionalno ugroženim sredinama neće biti problem i mi ćemo raditi sve kako bi se osobne sujete prevladale i kako bi u onim mjestima gdje odvojeni nastup ne jamči uspjeh, postigli dogovor. S druge strane na područjima gdje su Hrvati većina treba dati šansu međusobnom natjecanju i u tom kontekstu HSP BiH vidim kao stranku koja će postati stvarna alternativa uz hrvatskom političkom korpusu."

Kako gledate na suradnju s drugim hrvatskim strankama koje ne baštine pravaštvo?
"Pa za suradnju uvijek ima prostora. Rekao sam kako bi bilo dobro primjerice imati popravni ispit za suradnju s HDZ-om 1990. i nakon toga je na saboru glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kazao kako ovo jeste prilika za suradnju HDZ-a 1990. i HSP-a BiH."

S obzirom na brojne izazove vjerujete li kako će sve navedene zadaće koje su pred vama biti ispunjene?
"Ja sam uvjeren kako ćemo osnažiti HSP BiH, počevši od unutarnje strukture, preko podružnica na terenu, pa sve do njenog djelovanja na vanjskom planu. Posebno je bitno što smo svi zajedno na ovom putu, kao i činjenica da sam imao potporu i dosadašnjeg rukovodstva. S druge stranke izuzetno je važno i potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji između HSP AS i HSP BiH. u tom kontekstu, HSP BiH će imati jasnu potporu stranke koja ima svoje zastupnike u Hrvatskom saboru, a isto tako kroz ovu vezu mislim da ćemo moći i aktivnije raditi na rješavanju problema s kojima se suočavaju Hrvati u Bosni i Hercegovini

Tepeš: Povijesna prekretnica

Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević RH je naglasio kako je potpisivanje sporazuma jedna povijesna prekretnica u pravaštvu općenito unutar hrvatskog naroda. Kaže kako će na taj način pravaštvo u BiH dobiti vjetar u leđa za daljnje ojačavanje, ali isto tako će se učinkovitije moći raditi na zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH.

Budući da najave govore kako će Domoljubna koalicija formirati Vladu RH, Tepeš kaže kako će se sada moći bolje raditi na opstanku i sprječavanju iseljavanja Hrvata iz BiH kroz jači ekonomski angažman. Naravno, tu je i politički dio kroz borbu za jednakopravnost Hrvata u BiH. Pritom, navodi i kako je za njega svaki Hrvat jednak, bez obzira dolazio on iz Međimurja, Slavonije, Posavine, Bosne, Hercegovine, Istre i Dalmacije.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533