Sarajevo pravi antihrvatsku alijansu, traži partnere Hrvate

srijeda, 30. kolovoza 2017.

HDZ BiH i HSP BiH danas potpisuju sporazum o suradnji između tih dviju stranaka. Riječ je o prvom sporazumu te vrste između spomenutih stranaka, a njegov cilj je zajednička borba za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac u intervjuu za Večernji list govori o važnosti zajedničkog nastupa svih hrvatskih stranaka u BiH, položaju Hrvata koji je lošiji nego za vrijeme agresije devedesetih godina. Onima koji ponovno rade na stvaranjima platformi i alijansi poručuje kako to nije pravi put, u što su se oni u HSP-u BiH, nažalost, uvjerili na vlastitoj koži.

Danas potpisujete sporazum s HDZ-om BiH. O kakvom je sporazumu riječ?

Danas, 30. kolovoza 2017. godine, potpisat ćemo sporazum o suradnji između stranaka HSP BiH i HDZ BiH. Sporazum obuhvaća zajedničke strateške, ideološke i političke ciljeve. Spomenuti dokument zapravo je jasna definicija odnosa dviju stranaka njegovih potpisnica u ostvarivanju ključnih političkih ciljeva, kao što su ustavne promjene, izmjene Izbornog zakona, kao i konačno rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Je li sporazum početak priprema za opće izbore 2018.?

Ne bih rekao kako je sporazum s HDZ-om BiH početak priprema za izbore 2018. Riječ je o nečemu mnogo većem i značajnijem od priprema za predstojeće opće izbore iako se ne može isključiti i ta važna činjenica. Sporazum je, prije svega, za HSP jedan veliki politički izazov s obzirom na činjenicu da ova stranka s HDZ-om BiH nikada do sada nije imala ovakav sporazum o suradnji na razini stranaka. Sporazum je na tragu Kreševske deklaracije, u skladu s deklaracijama i odlukama Hrvatskog narodnog sabora, njegovo potpisivanje korak je prema rješenju hrvatskog pitanja ili, bolje reći, hrvatskih problema u BiH. Svjedoci smo kako Hrvati u BiH nisu slobodan narod, ne ostvaruju svoja narodna ni građanska, kao ni ljudska prava, uz to smo i najmalobrojniji narod u BiH s tendencijom masovnog iseljavanja koje su najvećim dijelom prouzročili majorizacija i ugrožavanje na sve moguće načine, od egzistencijalnih do diskriminacijskih. Smatramo kako smo u većoj opasnosti kao narod u cjelini sada nego tijekom agresije 90-ih godina na Hrvate, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Spomenuli ste kako je ovo prvi put da se ovakav sporazum potpisuje između ovih dviju stranaka. Kakva su očekivanja?

Mnogi ne znaju kako je HSP BiH imao na desetke koalicijskih i drugih sporazuma s različitim političkim strankama, pa čak i onima koje su ideološki i svjetonazorski potpuno suprotne HSP-u, a da nikada do sada nismo imali intenzivnu suradnju s HDZ-om BiH. Sada je to pred nama, moja odgovornost je velika, pokušat ćemo najiskrenije graditi korektne partnerske odnose te ostvariti političke ciljeve naših stranaka pojedinačno, a i zajedničke ciljeve snažnog i jedinstvenog HNS-a. Inače, moje geslo kada se otvori ova česta tema suradnje s HDZ-om je - kada je HSP preživio "suradnju", bolje reći, prijevaru sa SDP-om, zašto ne bi surađivao s HDZ-om i HNS-om. Hrvatski narodni sabor snažan i jedinstven smatram grudobranom hrvatske politike uopće, ne samo u BiH već i šire. A onima koji istrče preko grudobrana na političku vjetrometinu usuđujem se dati savjet - bit ćete politički mrtvi, u najboljem slučaju ranjeni ili ćete prevareni završiti u krilu političkih protivnika hrvatskog naroda.

Dok se HSP BiH priprema za izbore unutar struktura HNS-a, HSP kojem je načelu Nikola Raguž poziva na neke druge koalicije. U isto vrijeme HDZ 1990. sve glasnije govori o izlasku iz HNS-a. Kako komentirate poteze ovih stranaka?

HSP BiH je još 2014. na jednoj od sjednica Glavnog stana stranke donio gotovo jednoglasnu odluku kako će svoje političko djelovanje uskladiti s politikom HNS-a te ponovno aktivirati članstvo u HNS-u prepoznajući njegovu važnost, ali i iz iskustva stečenih prethodnih nekoliko godina, i to je tada učinjeno. Odlučni smo u svojoj odluci i to će tako biti, siguran sam, još dugo. Što se tiče drugog dijela pitanja, teško je komentirati poteze drugih političkih stranaka jer ti potezi uvijek imaju određenu pozadinu i određene zakulisne radnje koje uvijek, prije ili poslije, iziđu na vidjelo. One se u pravilu razlikuju u odnosu na ono što se iznosi u javnosti, kao što će biti i u ovom konkretnom slučaju. Dakle, novi HSP na čelu kojeg je Nikola Raguž i "devedesetka" smatram kako su trenutačno intenzivno u marketinškoj fazi, manje u političkoj, kako bi se svidjeli nekim "ozbiljnim" političkim akterima u Sarajevu te moguće bili odabrani za neki novi politički eksperiment u Sarajevu.

Mislite li da je to dio plana stvaranja nove platforme, o kojoj ste već ranije govorili da se planira u Sarajevu?

Da, sa sigurnošću mogu kazati kako se pokušava sve kako bi se na bilo koji način složilo neku novu alijansu ili "bauštelu". Koketira se s pojedincima, manjim skupinama, udrugama pa, evo, i s minornim strankama ne bi li još jedanput osujetili ustavne promjene, zaustavili promjene Izbornog zakona i sve ostalo što je nužno da Hrvati postanu ravnopravan narod u svojoj državi, a BiH normalna i stabilna država koja će sutra postati dio EU. Siguran sam kako birači, a posebno pravaši, neće nasjesti ni na kakve medijske manipulacije i lažna obećanja te dati povjerenje takvim pojedincima i strankama koje bi sutra mogle odlučivati o njihovoj sudbini.

Javnost je zbunjena nakon pojave još jednoga HSP-a. Koji je HSP pravi?

Na ovo pitanje je lako odgovoriti, pravi HSP je Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine koja je već 26 godina prisutna na političkoj sceni u BiH, kao politički faktor prepoznatljiva svih ovih godina, snažna i kvalitetna sa zavidnim brojem osvojenih mandata na proteklim izborima, što nije slučaj kod drugih ili trećih pravaških stranaka. Dakle, Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je treća politička snaga u Hrvata BiH za sada i jedina prava.

Promjene Izbornog zakona uvjet su kako bi se izbori dogodine uopće održali. Mislite li da će doći do dogovora glede tog pitanja?

Mislim da hoće i da mora doći do dogovora oko Izbornog zakona. Kada kažem da hoće, mislim kako s bošnjačke i sa srpske strane ima dovoljno normalnih političkih predstavnika koji smatraju kako je normalno da Hrvati biraju sami sebi predstavnike, a ne da im ih biraju drugi. Kada kažem da mora, mislim na presudu Ustavnog suda koja se treba provesti jer je to "mora" normalno u svim demokratskim državama na svijetu, i ne samo tu već i mnogo drugih presuda Ustavnog suda mora se provesti. Ovdje se treba naglasiti i odgovornost dijela međunarodne zajednice koja je nekim svojim rješenjima dovela do ovakvog stanja u BiH. Preduvjet za ovo, kao i za sve druge važne političke ciljeve hrvatskog naroda, je jedinstven i jak HNS koji je smetnja onima koji planiraju novu platformu jer ga ipak većina, kako domaćih političkih subjekata tako i stranaca, poštuje i uvažava.

Kakvo je trenutačno stanje u HSP-u BiH? Jesu li izabrani kadrovi po podružnicama i koliko je sanirana šteta nanesena ovoj stranci sudjelovanjem u tzv. platformi?

Trenutačno stanje u HSP-u BiH je relativno dobro, godinama se oporavljamo što od unutarstranačkih prijepora što od utjecaja izvan stranke, a sve su to izravne ili neizravne posljedice sudjelovanja i u "platformi" na određen način, ali i u drugim političkim igrama nesvojstvenima HSP-u BiH, a ni pravašima. Jedan broj podružnica i županijskih vijeća se konsolidirao, još imamo dosta toga za uraditi na terenu, ali siguran sam kako ćemo za iduće izbore 2018. biti spremni…

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533