Reformska agenda ili magla

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine oštro osuđuje ponašanje dojučerašnje vladajuće većine u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (SDA, HDZ i SBB) koja nije htjela podržati prijedlog da Porezna uprava FBiH svaka tri mjeseca objavljuje popis poreznih dužnika, izravnih i neizravnih poreza. Prijedlog je usvojen uz glasove dojučerašnje oporbe.

Popis poreznih dužnika u FBiH je iznimno dug i ono što je srž istog je da su najveći porezni dužnici javna poduzeća i institucije kako u federalnom tako u županijskom vlasništvu (dugovi preko milijardu KM) sa većinom dugovanja prema zdravstvenim i mirovinskom fondu.

S druge strane imamo probleme sa isplatom mirovina koji su izravna posljedica takvog ponašanja te probleme u funkcioniranju zdravstvenog sektora (koji su tu posebno izraženi jer doprinosi za zdravstvo podliježu zastari).

Svjedoci smo silnih inicijativa za reformama i mirovinskog i zdravstvenog sektora od onih istih koji su dopustili i još uvijek dopuštaju da se isplaćuju plaće u javnim poduzećima, zavodima i institucijama bez uplata doprinosa. Kao se došlo do toga da samo jedno javno poduzeće, Željeznice FBiH, a koje su u vlasništvu FBiH skupi preko 100 milijuna KM obveza prema fondu uz urednu isplatu plaća. Što je najgore one nisu izuzetak već predvodnici pravila.

Znamo da je bila velika borba oko imenovanja u tim istim poduzećima i kako je ista završila, ali ako se želi biti dosljedan onda se mora preuzeti i odgovornost za upravljanje istim. Kakva je svrha promijene upravljačkih struktura (pod krinkom gubitaka povjerenja vlasnika) ako se nastavlja sa dosadašnjom pogrešnom praksom i gomilanjem gubitaka?

Samo protivljenje javne objave poreznih dužnika još jednom dovodi u pitanje iskrene namjere Reformske agende i njeno provođenje na terenu.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533