Osim preustroja javnoga RTV sustava treba jačati medijsku strukturu na Hrvatskome jeziku

četvrtak, 2. ožujka 2017.

U javnoj raspravi glede ustroja Javnoga RTV sustava, koja se održala u Sarajevu, u organizaciji Kluba hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH sudjeovalo je i izaslanstvo Hrvatske stranke prava BiH na čelu s predsjednikom Stankom Primorcem. Ovo je još jedna poruka kako se politika HSP-a BiH u bitnim političkim segmentima temelji na djelovanju HNS-a BiH.

Stranka zastupa nedvojbeno mišljenje kako je postojeći model Javnoga RTV sustava u BiH nelegitiman i protuustavan, nepravedan i nametnut, diskriminirajući, dezintegrirajući i apsurdan, neučinkovit te dugoročno neodrživ. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis. Javni RTV servis na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnog RTV sustava BiH i kao takav, financiran iz javnih sredstava.

Osim toga što se zalaže za preustroj Javnoga RTV servisa na konceptu HNS BiH, HSP BiH, s druge strane, zalaže se za revitalizaciju postojeće medijske scena koja svoj program ima na hrvatskome jeziku.

Smatramo da je to bitan segment politike koju bi trebao promovirati HNS BiH poglavito zbog toga što preustroj javnih medija zahtjeva konsenzus i ostalih naroda dok revitalizacija medijske mreže na hrvatskome jeziku ovisi dominantno od hrvatske politike.

Ovo pitanje smatramo bitnim jer je opće poznato da je vrlo teško iznijeti važne političke procese koji su pred nama ako se nema potpora medija.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533