Održane 5. sjednice Predsjedništva i Glavnog stana HSP BiH

srijeda, 7. lipnja 2017.
Sjednica Predsjedništva HSP BiH

U Bugojnu su 3. lipnja 2017. održane 5. sjednica Predsjedništva HSP BiH i 5. sjednica Glavnog stana HSP BiH.

Predsjednik Nadzornog odbora HSP BiH, g-din. Zrinko Čuvalo informirao je članove Glavnog stana HSP BiH o mišljenju Nadzornog odbora o financijskom izvješću HSP BiH za 2016. godinu, koje je usvojeno na prethodnoj sjednici Predsjedništva HSP BiH. Mišljenje Nadzornog odbora HSP BiH je uglavnom pozitivno, s neznatnim primjedbama koje se u praksi trebaju promjeniti.

Predsjedništvo HSP BiH i Glavni stan HSP BiH su dosta dugo vodili konstruktivnu raspravu o trenutnom političkom položaju HSP BiH i o njenoj snazi na terenu, pogotovo ako se ona mjeri u broju mandata osvojenih na proteklim općim i lokalnim izborima.
Zaključeno je kako je HSP BiH još uvijek značajan politički čimbenik, parlamentaran i na općinskoj i na županijskoj i na entitetskoj razini. U usporedbi s drugim hrvatskim parlamentarnim političkim strankama HSP BiH je još uvijek prepoznatljiva politička snaga s tendencijom rasta.

Predsjedništvo HSP BiH i Glavni stan HSP BiH su duže vodili raspravu i o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u sklopu čega i o ponovnom pokušaju stvaranja nove platforme koja se priprema u Sarajevu za sljedeće opće izbore 2018. godine.
Kako je izvješćeno, predstavnici HSP BiH su imali određene pozive, iz već poznatih političkih kružoka, na temu stvaranja nove platforme, što je kategorički odbijeno i još jedan put potcrtano kako je strateško opredjeljenje HSP BiH intenzivirati svoje političko djelovanje unutar HNS-a i sve svoje političke i stranačke ciljeve ostvarivati kroz HNS.

Ova točka dnevnog reda završena je zaključkom:

HSP BiH apelira na sve političke, građanske, vjerske i ine organizacije, koje sukreiraju društvo u Bosni i Hercegovini suprostaviti se, svatko na svoj način, pokušajima podjele hrvatskog korpusa u Bosni i Hercegovini.

Također, u okviru ove točke, zaključeno je kako će Predsjedništvo HSP BiH, u suradnji s lokalnim općinskim i županijskim organizacijama, organizirati javne tribine po cijeloj Bosni i Hercegovini na temu iseljavanja mladih, s posebnim naglaskom na ukupni problem iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

U okviru ove teme raspravljano je i o pokušaju podjela hrvatskog korpusa u Bosni i Hercegovini te je zaključeno kako treba intenzivirati suradnju s hrvatskim kulturnim društvima i predstavnicima katoličke crkve u Bosni i Hercegovini na rješavanju ovog problema.

Vidljive su aktivnosti određenih političkih centara moći u Sarajevu koji imaju za cilj usporiti ili čak osporiti institucionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH. S tim centrima moći HSP BiH nema, niti će ubuduće imati ikakvu suradnju.
Predsjedništvo HSP BiH i Glavni stan HSP BiH je još jedanput preispitao pokušaj suradnje HSP BiH 2011. godine sa spomenutim centrima moći i još jedanput vrlo jasno i nedvosmisleno zaključilo da sa tim politikama ne može i ne smije imati suradnju, jer suradnja s njima na strateškoj razini predizborno ili postizborno i u najmanjoj mjeri štetna je za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Stoga je i Predsjedništvo HSP BiH i Glavni stan HSP BiH još jednom potvrdilo već ranije stavove središnjih tijela stranke i donijelo sljedeću odluku:

HSP BiH još jednom potvrđuje svoju opredjeljenost za političkim djelovanjem kroz HNS, do ostvarenja političkih ciljeva hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

HSP BiH daje potporu nastojanjima HNS-a na izmjeni Izbornog zakona BiH, sukladno presudi Ustavnog suda.

HSP BiH daje potporu inicijativi o izmjenama Zakona o RTV servisu BiH.

Na kraju sjednice Predsjedništva HSP BiH i Glavnog stana HSP BiH, vođena je duga rasprava o političkim ciljevima, političkim interesima HSP BiH i strateškim partnerima s kojima HSP BiH može ostvariti te ciljeve, a oni su prije svega parlamentarnost na svim razinama u Bosni i Hercegovini, a da pri tome HSP BiH ne izgubi vlastiti politički identitet.

Predsjedništvo je jednoglasno dalo potporu predsjedniku stranke u nastavku razgovore a predsjednikom HDZ-a BiH, podržalo imenovanje radne skupine - povjerenstva od 3 člana, koje će pripremiti prijedlog sporazuma o strateškoj suradnji s HDZ-om BiH, te dovršiti započete procese definiranja načina i obujma političke suradnje sa svim hrvatskim strankama a posebno s HDZ-a BiH.

Ova odluka je potvrđena na sjednici Glavnog stana HSP BiH velikom većinom glasova za, jednim glasom protiv i jednim suzdržanim.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533