Održana druga sjednica Glavnoga stana HSP BiH

ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

U subotu je u Fojnici pod predsjedanjem Berislava Eleza, predsjednika Glavnoga stana HSP BiH, održana Druga sjednica Glavnoga stana Hrvatske stranke prava BiH.

Središnjom temom sjednice bile su predizborne aktivnosti s obzirom da se, do ponedjeljka 4. srpnja, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH moraju predati kandidacijske liste za nadolazeće Općinske izbore.

HSP BiH je za predstojeće Općinske izbore pripremio kandidacijske liste za 30 općina, od čega u 12 općina HSP BiH izlazi na izbore u koaliciji s drugim hrvatskim strankama. Isto tako, samostalno ili u koaliciji, HSP BiH će imati kandidate za načelnika u šest općina. Iz učinjenog u ovoj predizbornoj fazi da se zaključiti kako je HSP BiH ostao snažan i prepoznatljiv politički faktor poželjan za koalicije i suradnju s ostalim hrvatskim političkim strankama.


S druge strane, članovi HSP-a BiH i u ovoj predizbornoj fazi na terenu su nailazili na razne nečasne radnje, uključujući i ucjene, od strane prije svega članova i dužnosnika HDZ-a BiH. Tako je u Općini Fojnica, iako je HSP BiH u okviru Hrvatskoga narodnoga sabora BiH, čije ćemo djelovanje preispitati u sljedećem razdoblju, podržao sve zajedničke kandidate koji su išli ispred HDZ-a BiH, došlo do nepoštivanja dogovora gdje se, kao zajednički, nije htio podržati kandidat HSP-a BiH u općini Fojnica. Isto tako pojedini članovi HDZ-a BiH su ucjenjivali kandidate na listi HSP-a BiH kako neće dobiti potrebite poticaje, te da će izgubiti posao i slično, ako ostanu na listi.

Najveći skandal, koji zorno govori o nevjerodostojnosti HDZ-a BiH, se dogodio u Tuzli kada je izigran već potpisani sporazum s HDZ-om BiH i to po našim saznanjima odlukom samoga vrha HDZ-a BiH. Sve nam ovo ukazuje na stanje gdje se politička utakmica, a poglavito ona iza kulisa, i dalje odvija na prljav i nepošten način.

HSP BiH najoštrije osuđuje sve pojedince koji se služe ovakvim metodama i apelira na sve one kojima su strane prljave radnje da daju svoj doprinos kako bi se ovakvo stanje nadišlo i kako bi konačno i sfera političkoga dogovora dostigla razinu transparentnosti koja je potrebita i poželjna.


Na sjednici je bilo govora i o suradnji s drugim, poglavito pravaškim strankama. Zaključeno je kako je razgovore potrebito nastaviti i da se u tim razgovorima treba protežirati takav stav koji će omogućiti zajedničko djelovanje i, u konačnici, udruživanje. Sve ovo treba ići u cilju određivanja pravoga političkoga smjera i kadrovskoga jačanja unutar stranke što je na kraju sjednice istakao predsjednik Stanko Primorac.

Na sjednici imenovani su povjerenici: Marijan Kopić (Posavska Županija), Anto Dražetić (općin Dobretići), Predrag Mišković (Orašje), Ivo Bilušić (Odžak), Anto Iljazović (Domaljevac).

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533