Održan mimohod širokobrijeških branitelja

nedjelja, 6. svibnja 2018.
branitelji

Mimohodom branitelja s 21 stijegom širokobrijeških ratnih postrojbi, među kojima i zastava HOS-a, u subotu 5. svibnja je obilježen je "Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega" koji se prvi put od ove godine obilježava 7. svibnja. U mimohodu od GSD Pecara do Križa na Trgu širokobrijeških žrtava, uz branitelje, predstavnike vlasti, limenu glazbu Oružanih snaga BiH i širokobriješke mažoretkinje, sudjelovalo je i izaslanstvo HSP BiH, na čelu s Predsjednikom, Stankom Primorcem.

Nakon svete mise u crkvi UBDM i mimohoda središnjom gradskom ulicom na Trgu širokobrijeških žrtava pročitane su kratke povjesnice o sudjelovanju širokobrijeških branitelja u proteklom Domovinskom ratu, prisjećanje na broj žrtava, svečano su prinošeni stjegovi širokobrijeških ratnih postrojbi, položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

Nakon toga u kinu Borak održana je svečana akademija na kojoj su uz branitelje nazočili predstavnici svih razina vlasti iz BiH te iz Hrvatske. Sve je okončano domjenkom i prigodnim druženjem u ljetnoj bašti "Park" . "Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega" organizirali su Odbor za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Širokog Brijega i gradske braniteljske udruge.

Na mimohodu su sudjelovali i pripadnici HOS-a. Širokobriješki branitelji su u proteklom Domovinskom ratu sudjelovali na svim bojišnicama na teritoriju BiH gdje je bilo potrebno od velikosrpske i bošnjačke agresije zaštititi živote, teritorij i strateške interese hrvatskog naroda, počevši od istočne Hercegovine i sela Ravno 1991 godine , pa sve do završnih operacija u sjeverozapadnoj Bosni krajem 1995 . Pri tome je njih 80 položilo život a znatan broj je ranjenih i oboljelih.

Velik broj Širokobriježana također je dao doprinos za stvaranje samostalne i neovisne države Hrvatske boreći se u postrojbama RH. Njih 9 položilo je život na oltar domovine a mnogi su ranjeni i zarobljeni.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533