Obljetnica Lipanjskih zora - Počitelj

utorak, 7. lipnja 2016.

Izaslanstvo Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine predvođeno Lazom Rajičem, dopredsjednikom HSP BiH i Albertom Šunjićem članom Glavnog stana HSP BiH, sudjelovalo je danas, 7. lipnja 2016. godine u obilježavanju 24. obljetnice Lipanjskih zora u Počitelju.

Združene snage HVO, HOS-a i HV-a su početkom lipnja 1992. godine otpočeli akciju Lipanjske zore, kojima je oslobođena desna obala Neretve te su agresorske snage odbačene u dubinu istočne Hercegovine.
Potrebno je naglasiti da su bojovnici HOS-a na čelu s današnjim predsjednikom HSP BiH Stankom Primorcem dali izniman doprinos i doprinijeli uspjehu ovih operacija.
Već rujna 1991.godine, kada u Hrvatskoj dolazi do otvorenog rata između raznih četničkih postrojbi predvođenih sa JNA, s jedne, i domoljubnih snaga ZNG-a, MUP-a i HOS-a, agresorske snage, predvođene JNA, okupirale su veći dio područja općina Mostar, Čapljina i Stolac. Od travnja 1992. godine u plamenu je cjelokupna bojišnica od Livna, Kupresa, Konjica, Mostara, Čapljine, Stoca i Neuma.
Nakon prvih nesnalaženja i konsolidiranja redova krenulo se u operaciju Lipanjske zore koja je prva veća osloboditeljska akcija u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini gdje su Hrvatske snage izašle na rijeku Neretvu, forsirale istu te odbacile agresora duboko prema Nevesinju, Ljubinju i Trebinju.

Prisjećajući se danas tih slavnih dana, od prije 24 godine, ne možemo a ne prisjetiti se svih hrvatskih domoljuba koji su dali svoje živote i ili su ranjeni tijekom akcije Lipanjske zore.

Slava im i hvala im!

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533