Nadnacionalne ideologije prolaze, Starčević ostaje!

utorak, 28. veljače 2017.

U spomen na 121. obljetnicu smrti dr. Ante Starčevića u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru služena je sveta misa.

Ante Starčević (1823.-1896.) bio je političar, filozof i književnik te jedan od utemeljitelja moderne hrvatske državotvorne ideologije. S Eugenom Kvaterinikom na Saboru 1861. osniva Stranku prava, koja zastupa ideju pune nacionalne slobode i državne samostalnosti Hrvatske te ističe svoja glasovita načela koja će postati temelj pravaštva u Hrvatskoj. Odlučan je u ideji da Hrvatska “treba prekinuti veze i s Bečom i s Peštom oslanjajući se samo na sebe obnoviti vlastitu državu koja ima svoj legalitet još u srednjovjekovnom razdoblju“. Kao narodni zastupnik izabran je u Hrvatski sabor 1861., 1865., 1871. Zastupnik je bio i od 1878. do smrti.

Svojim djelima i političkim radom utemeljenim u povijesnom hrvatskom državnom pravu, Ante Starčević je u Hrvatskom saboru položio teorijske osnovice moderne hrvatske nacionalne države. Svojim dosljednim zauzimanjem za demokratska narodna prava, u narodu je još za života stekao ugled - oca Domovine.

I danas mnoge njegove riječi i misli djeluju kao da su tek izgovorene, upravo za vrijeme u kojem živimo. Čvrsta i ispravna stajališta temeljena na državnom pravu dr Ante Starčevića i danas bi trebala biti okosnica vođenja i upravljanja državom koja bi imala za cilj opće dobro umjesto neoliberalnog i naddržavnog sustava koji danas vlada.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533