Na 25. obljetnicu pobjede nad agresorom ponosimo se postrojbama HOS-a

petak, 23. lipnja 2017.
mimohod

Izaslanstvo Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine predvođeno predsjednikom Stankom Primorcem nazočilo je Svetoj misi u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje na završnoj manifestaciji povodom 25. obljetnice Lipanjskih zora 1992.

Nakon Svete mise uslijedio je svečani mimohod s ratnim stjegovima postrojbi HVO-a i HOS-a do Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gdje su položeni vijenci i zapaljenje svijeće pred Spomenikom hrvatskim braniteljima te održana svečana akademija.

Zanimljivo je spomenuti kako stijeg HOS-a po prvi put sudjeluje u mimohodu,

HSP Bosne i Hercegovine iznimno je ponosan na postrojbe HOS-a, koje su pod prepoznatljivim sloganom "Za dom spremni", dale značajan doprinos kako ovoj tako i mnogim drugim pobjedama hrvatskih snaga jer su upravo one sudjelovale u razbijanju najtvrđih četničkih uporišta. HOS u Bosni i Hercegovini utemeljila je HSP BiH točno znajući što se sprema i kakva je sudbina Bosne i Hercegovine prema zamisli velikosrpskoga agresora, a današnji predsjednik Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Stanko Primorac u to vrijeme je bio jedan od zapovjednika HOS-a.

Združene hrvatske snage (HVO, HV i HOS) operacijom Čagalj (Lipanjske zore) su u tri faze oslobodile dolinu rijeke Neretve odnosno općine Mostar, Čapljina, Stolac i Neum, površine od preko 1.800 četvornih kilometara od JNA i drugih paravojnih postrojbi srpsko-crnogorskoga agresora. Tom odlučnom akcijom spriječeni su planovi velikosrpskoga agresora ovladati Neretvom do Ploča te time odsiječe jug Hrvatske s Dubrovnikom. Lipanjske zore su ujedno i prvi veliki poraz JNA u ratu u Bosni i Hercegovini.

Na 25. obljetnicu velike pobjede nad agresorom s istoka svjedoci smo i nekih novih pokušaja pisanja povijesti, upravo ovih dana, od strane onih koji su u to vrijeme bili po podrumima i izbjegličkim utvrdama diljem hrvatskoga mora. Takvim pokušajima pojedinaca i skupina da su oni osloboditelji, pored nas živih branitelja, istinskih sudionika i svjedoka toga vremena jasno i glasno kažemo - neće moći.

Također, prisjećajući se svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, stotina mučki ubijenih civilnih žrtava Uborka, Sutine, Bijeloga Polja, Rodoča, Jasenice, Gnojnica, Dračevica i Bune, te tisuća razorenih i spaljenih domova, ne možemo se oteti dojmu da najviše instance Međunarodnoga suda pravde nisu dorasle svojoj zadaći jer za ovakvo zlodjelo nitko nije odgovarao i bio presuđen pred Haškim sudom.

Ured za medije i informiranje

Kontakt osoba Petar Milić - 063 444 264

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533