In memoriam - Velimir Kvesić

srijeda, 13. ožujka 2019.
Velimir Kvesić

(12. listopada 1958. – 13. ožujka 2006.)

Na jučerašnji dan preminuo je u Zagrebu Velimir Kvesić, hrvatski vojnik, pravaš i borac za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, branitelj i dragovoljac HOS-a u obrani grada Vukovara od srbijanske agresije.

Rođen je 1958. u Kočerinu, Široki Brijeg [BiH], kao treće od 15-ero djece Stanka i Andre, međutim dolazi u Kutinu 1978. godine kao zaposlenik jednog mostarskog poduzeća za koje je nadzirao elektroinstalacijske radove pri izgradnji robne kuće. Tada je odlučio da će Kutina postati njegov dom. Radio je u Čazmatransu kao vozač a nakon toga i u HEP-u kao kontrolor. I prije početka Domovinskog rata zalagao se za prava hrvatskog naroda, pa je zbog političkog djelovanja za prava Hrvata bio proganjan i osuđivan od strane zločinačkog jugo-komunističkog režima. Početkom 90.-ih Velimir se aktivno uključuje u stvaranje hrvatske države. Kada je u Hrvatskoj obnovljena državotvorna Hrvatska stranka prava, u to vrijeme jedina koja je u programu imala obnovu slobodne i nezavisne hrvatske države, Velimir odlučuje prijeći iz HDZ-a u tu stranku. Razlozi za to bili su očiti - u HDZ su već počeli ulaziti komunisti, što Velimir nije nikako odobravao.

Godine 1991. počeli su krvavi događaji u Hrvatskoj - pobunjeni Srbi već 31. ožujka, na "Krvavi Uskrs" na Plitvicama ubijaju hrvatskog policajca Josipa Jovića. To je bio tek uvod u brutalnu velikosrpsko-crnogorsku-JNA agresiju na Hrvatsku, i pokolje koji će uslijediti. Već 2. svibnja 1991. u Borovu Selu nadomak Vukovara padaju nove žrtve, ubijeno je i zaklano 12 hrvatskih policajaca od strane pobunjenih Srba. U takvom ozračju Hrvatska stranka prava počinje aktivno pripreme za obranu Hrvatske, te osniva dragovoljačke vojne postrojbe, Hrvatske obrambene snage (HOS) Velimir Kvesić postao je pripadnikom Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i pripremao se za rat u Kočevskom rogu u Sloveniji.

Ratni put odveo ga je u Vukovar, na koji je agresija JNA i četnika iz Srbije, uz one domaće, zaista brutalna. Tri skupine pripadnika HOS-a, ukupno 58 bojovnika, krajem rujna odlaze u grad Vukovar [jedna ostaje braniti selo Bogdanovce], te su raspoređeni na najtežu bojišnicu, krvavo Sajmište. Među njima je i Velimir. Kao dragovoljac HOS-a sudjeluje u obrani Vukovara od prvog do posljednjeg dana. Ukupno 25 pripadnika je, ili poginulo u borbi, ili ubijeno na Ovčari kao ranjenici od strane srpskih okupatora i tzv. JNA,a neki su naknadno preminuli u bolnici od posljedica ranjavanja. Velimir je jedan od preživjelih dragovoljaca HOS-a, koji su branili taj grad. Izlazi u proboju prema Vinkovcima sa skupinom HOS-a, te još nekih branitelja i civila.

I nakon pada Vukovara nastavio je braniti Domovinu, priključio se 56. samostalnoj bojni HV, a demobiliziran je nakon pobjedonosnih operacija Bljesak i Oluja. Stekao je čin satnika.

Nakon Domovinskog rata aktivno se uključio u politiku, obnašajući u (otetoj!) Hrvatskoj stranci prava (HSP) sve dužnosti od predsjednika podružnice u Kutini do predsjednika Glavnog stana HSP-a; na tu dužnost je izabran tri puta, te ju je obnašao sve do zadnjeg dana. Bio je i predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a (SUDHOS). Na demokratskim izborima u Hrvatskoj tri puta je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru (1997., 2000. i 2003.). U Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je i živio (Kutina), obnašao je dužnost zamjenika župana.

Damir Markuš Kutina u svojoj je knjizi "58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca" zapisao o Velimiru:

...Moj Velja. Par dana prije nego što je umro, bio sam mu u posjeti. Mnoštvo prijatelja i rodbine stajalo je u hodniku ispred njegove sobe, tako da se ulazilo na smjenu, kako bi se koliko toliko porazgovaralo s njime. To je bilo zadnji put da sam ga vidio. Kad sam odlazio, stisnuli smo si ruke u pozdrav, stisak mu je bio neuobičajeno jak za onako izmučenog čovjeka. Bio je to oproštaj, kasnije sam to shvatio. Stisnuo mi je ruku svom snagom. Bio je to posljednji pozdrav od posljednjeg velikog Pravaša. Moj Velja, nikad te neću zaboraviti... Laka mu hrvatska gruda koju je toliko volio i za koju se borio.

(Velimir je bio teško bolestan, imao je rak)

Velimir Kvesić pokopan je u Kutini.

Počivao u miru Božjem.

[Izvori: 58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, www.hsp.hr, www.kutina.hr.]

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533