Izaslanstvo HSP BiH na proslavi sv. Bonaventure u Banja Luci

petak, 17. srpnja 2015.

Izaslanstvo HSP BiH na čelu sa predsjednikom HSP BiH dr.Zvonkom Jurišićem je na poziv biskupa Komarice nazočilo proslavi patrona Biskupije sv.Bonaventure. Uz dr. Jurišića u izaslanstvu su bili Ivana Lovrić, zastupnica HSP BiH u Narodnoj skupštini RS, Željko Stipić, izaslanik HSP BiH u Vijeću naroda RS i predsjednik kluba Hrvata u VN, te dužnosnici stranke: Žarko Pavlović, predsjednik Glavnog stana, Vladimir Perić, dopredsjednik GS, te Petar Lacić i Pile Baltić, članovi Glavnog stana.

Nakon Svete mise izaslanstvo se sastalo s mons. Luigiem Pezzutom, apostolskim nuncijem, te kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom, mons. Tomom Vukšićem, vojnim ordinarijem i mons. Franjom Komaricom banjolučkim biskupom, koji su izaslanstvo upoznali sa zaključcima sa sjednice Biskupske konferencije koja je prethodna dva dana bila održana u Banja Luci, te su posebice naglasili potrebu da se utiče na zastupnike u Saboru Republike Hrvatske, kao države potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma, da se u Saboru RH održi rasprava na temu stanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom o stanju Hrvata na prostru manjeg BH entiteta. I ovom prilikom su naglašene već poznate činjenice o egzodusu Hrvata sa prostora Banjolučke biskupije i o nemogućnosti ostvarivanja prava kako prognanih Hrvata, tako i Hrvata povratnika na svoja pradjedovska ognjišta. Nuncij Pezzuto je naglasio kako Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispoštovala i u potpunosti provela Temeljni ugovor između Svete stolice i BiH, odnosno kako BiH još uvijek nije usvojila Zakon o državnim praznicima u kojem između ostalog trebaju biti definirani i neradni dani na svetkovine koje su precizirane u Temeljnom ugovoru. Ovom sastanku je nazočio i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS.

Nakon ovog sastanka održan je i sastanak u prostorijama NS RS na kojem su raspravljane unutarstranačke teme, kao i buduće djelovanje zastupnika i izaslanika HSP BiH u zakonodavnim tijelima RS. Zaključeno je kako je dosadašnji rad zastupnice Lovrić i izaslanika Stipuća na vrlo zavidnom nivou, te da treba nastaviti sa radom na isti način i tražiti načine da se rad čak i poboljša. Sjednica NS RS na kojoj se treba raspravljati o raspisivanju referenduma o ulozi državnog suda i tužilaštva je ocjenjena je kao nepotrebnom i kontraproduktivnom, kao i sam referendum, jer se medijskom prezentacijom skreće pozornost sa pravih tema i stvarnih problema: nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti, a dovodi se u pitanje put BiH ka euroatlanskim integracijama, te se i izravno krši Daytonski mirovni sporazum.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533