HSP kreće u pomirenje svih pravaša

petak, 11. prosinca 2015.

Na izbornom saboru HSP-a BiH koji se održava sutra u Čapljini bit će izabrano novo rukovodstvo stranke, pri čemu je već sada jasno kako će Stanko Primorac Ćane biti novi predsjednik, dok će dosadašnji predsjednik Zvonko Jurišić biti izabran za predsjednika Glavnog stana. Njih dvojica jedini su kandidati na navedene funkcije te su proteklih tjedana skupili podršku po brojnim podružnicama zbog čega se na saboru ne očekuju iznenađenja po pitanju kadrova.

S druge strane, sabor bi trebao udariti i temelj za novi smjer djelovanja stranke i povrat snage na hrvatskoj političkoj sceni, a u tom će kontekstu deklaracija čije se usvajanje očekuje, pružiti odgovor na brojna pitanja, poput razgovora s drugim pravaškim strankama, zajedničkog nastupa na lokalnim izborima te budućih procesa.

Primorac je potvrdio kako je nakon isteka roka za dostavljanje kandidatura, on jedini kandidat za predsjednika stranke, naglasivši kako uoči sabora vlada relaksirana i pozitivna atmosfera te kako su svi svjesni zadaće koju moraju ispuniti kao i planova za jačanje HSP BiH na cijelom području BiH. Kaže kako su ambicije velike, uz opasku kako sada treba posložiti redove i vratiti HSP BiH na najvišu razinu.

Konsolidiranje

Jurišić nam je također potvrdio kako jedini kandidat za predsjednika Glavnog stana pri čemu je dobio potporu 30-ak podružnica, te su on i Primorac ispunili sve preduvjete koje je Glavni stan ranije postavio (pet podružnica za kandidata za Glavnog stana te sedam za predsjednika strane).
"Stvari su vrlo jasne. Donio sam jasnu odluku te Primorac ima moju potporu kao i ljudi koji su podržavali mene", istaknuo je Jurišić, kazavši kako je Primorac u ovom trenutku najbolje rješenje za HSP i čovjek koji sada sigurno može konsolidirati redove. Pritom, Jurišić je podsjetio i kako su iduće godine lokalni izbori kada HSP BiH kao konsolidirana stranka treba ostvariti značajan izborni rezultat.

Zajednički nastup

U međuvremenu trebao bi se intenzivirati i proces približavanja pravaških opcija u BiH, a i na samom saboru trebali bi se kao gosti naći predstavnici svih stranaka pravaške orijentacije iz BiH. Primarni cilj vodstva nakon sabora biti će razgovori s pravaškim opcijama o zajedničkom nastupu te je Jurišić uvjeren kako će se to i ostvariti. Istodobno u obzir dolaze i druge političke stranke s hrvatskim predznakom pogotovo u sredinama gdje nisu realni izgledi za značajniji rezultat ukoliko hrvatske stranke budu nastupale samostalno.

Izmjene Statuta

Izmjene Statuta stranke idu u smjeru veće demokratičnosti HSP-a BiH, pa će tako sada Glavni stan imati velike ovlasti za razliku od ranijeg razdoblja kada je predsjednik imao velike ovlasti. Na saboru se očekuje donošenje i drugih dokumenata poput deklaracije koja će zacrtati političko djelovanje HSP-a BiH u idućem razdoblju.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533