HSP BiH zauzeo čelnu pravašku poziciju u BiH

ponedjeljak, 24. prosinca 2018.
sjednica

U subotu 22. prosinca u Mostaru je održana proširena sjednica Predsjedništva HSP BiH. Prošireno Predsjedništvo je, nakon razmatranja trenutne političke situacije, odbilo prihvatiti ostavku Predsjednika HSP BiH Stanka Primorca, a zakljućeno je kako nema potrebe za održavanje izvanrednog sabora stranke, već će se, u proljeće 2019. godine, održati redoviti Sabor stranke.

Predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac i dopredsjednik HSP-a Herceg-Bosne Ivan Tokić potpisali su u Mostaru protokol o ujedinjenu te dvije političke stranke (predsjednica Vesna Pinjuh nije mogla nazočiti potpisivanju iz zdravstvenih razloga).

Primorac je kazao kako je nakon ovog potpisa HSP BiH zauzeo čelnu poziciju među strankama pravaške provenijencije u BiH.

Proces ujedinjenja i osnaživanja HSP BiH nastavit će se i u buduće, kazao je Primorac, dodavši kako su taj proces podržali predstavnici Hrvatske nezavisne liste Hercegbosanske županije i Čapljinske nezavisne liste.

HSP BiH nastavit će djelovati unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, ali će, kako je kazao Primorac, voditi samostalnu politiku koja se razlikuje i od politike HDZ-a BiH i od politike drugih stranaka koje nemaju hrvatski predznak.
Dakle, nismo zadovoljni kako se HDZ odnosio prema nama kao koalicijskom partneru, ali taj sporazum ne podrazumijeva ništa posebno, kazao je Primorac.

Primorac je ustvrdio kako HNS BiH najviše politički koristi HDZ-u BiH kao najjačoj hrvatskoj stranci u BiH, no dodao je kako i hrvatski narod ima velike koristi od HNS-a BiH, jer je to praktično jedini mehanizam kroz koji se Hrvat mogu boriti za svoju ravnopravnost unutar BiH.
Ono što bošnjačka politika radi hrvatskom narodu u BiH, na neki način to HDZ BiH radi strankama unutar HNS-a. Majoriziraju nas na ovaj način, pa se može reći da je to učinkovit alat jedne stranke, istaknuo je Primorac.

On je pozvao predstavnike bošnjačke politike omogućiti Hrvatima pravni okvir u kojem će se HSP BiH i druge hrvatske političke opcije moći natjecati s HDZ-om BiH.

Prioritet jačati HSP BiH

Osvrćući se na neslaganje s HDZ BiH s kojim je ova stranka potpisala sporazum prije proteklih, listopadskih izbora, Primorac je kazao:
Bili smo u koaliciji, volim kazati da je to bila koalicija HNS-a, ali naravno moram priznati da je to bila koalicija sa HDZ-om. Mi smo na sjednici Predsjedništva donijeli jednoglasan zaključak, nakon analiziranja izbornih rezultata s kojima možemo biti zadovoljni, da smo izrazili jasno nezadovoljstvo sa koalicijskim partnerima, pa tako i s HDZ-om. Dakle, nismo zadovoljni kako se HDZ odnosio prema nama kao koalicijskom partneru, ali taj sporazum ne podrazumijeva ništa posebno. Ukoliko bude postojala mogućnost za neku razumnu suradnju nje će biti, a ukoliko ne bude nikome nismo dužni ništa, osim hrvatskom narodu. Naš odnos s HDZ-om je danas takav kakav jest, a sutra ne mora takav biti. Sada nam je prioritet jačati HSP BiH.

Danas ugroženiji no ikada u povijesti

Sjednici su nazočili i predstavnici HSP-a i HSP-a dr. Ante Stračević iz Republike Hrvatske koji su na taj način pružili potporu procesu ujedinjenja pravaških stranaka.

Predsjednik HSP-a i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević ustvrdio je kako pravaši, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, unutar hrvatskog biračkog tijela imaju potporu između 22 i 25 posto glasača, ali su zbog raznoraznih manipulacija i razjedinjenja dovedeni na margine političkog života.

Starčević je istaknuo kako je vladajuća hrvatska politička opcija i u Hrvatskoj i u BiH kontaminirana te da je krajnje vrijeme da se pravaši distanciraju od te i takve politike.
Ne budemo li se distancirali od te hrvatske opcije, utopit ćemo se u prosječnosti i neće nas biti. Nije ni toliko problem što neće biti nas pravaša, ali neće biti ni Hrvata, jer mi smo danas ugroženiji gotovo nego ikada u povijesti, poručio je Starčević.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533