HSP BiH - grudobran hrvatske politike u BiH

utorak, 5. lipnja 2018.
u uredu

Predsjednik Hrvatska stranke prava Bosne i Hercegovine Stanko Pimorac, u razgovoru za Dnevni list, tvrdi kako će HSP BiH vrlo brzo postati ono što je već odavno trebala biti, grudobran hrvatske politike u BiH.

Primorac je dao apsolutnu podršku koaliciji Hrvatskog narodnog sabora predvođenoj HDZ-om BiH, te je kazao da ključna uloga i misija Hrvatskog narodnog sabora nije ispunjena sve dok hrvatski narod u BiH može biti preglasan na bilo kojoj razini vlasti.

Između ostalog Primorac je komentirao i kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, kao i činjenicu da je HSP BiH u posljednjih nekoliko godina doživio brojne promjene, od kadrova do partnera…

Što se trenutačno događa s HSP-om BiH i kakva je pozicija stranke pred izbornu utrku?

Trenutačno Hrvatska stranaka prava Bosne i Hercegovine intenzivno vrši pripreme, kako one vezane za more formalnih uvjeta propisanim različitim odlukama SIP-a nakon odluke o raspisivanju izbora, tako i unutarstranačke pripreme koje su uobičajene u izbornim godinama, s tom razlikom da stranka za ove izbore planira provesti sve potrebne pripreme i radnje na najvećoj razini odgovornosti i operativnosti kako već odavno nije bio slučaj u našoj stranci. Također, Hrvatska stranaka prava Bosne i Hercegovine u ovaj izborni proces ulazi vrlo odlučno i ozbiljno s vrlo jasnim planom i ciljem za koje smo spremni i sigurni da ćemo ih ostvariti. Trenutna pozicija je dosta dobra, s obzirom da smo treća hrvatska stranka po snazi i po rezultatima s prethodnih izbora. Ta nam pozicija omogućuje da u ove izbore ulazimo spremni i uvjereni u dobar izborni rezultat.

Je li HSP BiH predao prijavu za sudjelovanje na predstojećim izborima i na koji način ćete izaći na izbore, s kojim partnerima?

Hrvatska stranaka prava Bosne i Hercegovine je blagovremeno predala prijavu za Opće izbore i to za državnu razinu koja podrazumijeva sve razine zakonodavne vlasti osim za člana predsjedništva, te je ispunila sve zakonom propisane uvjete, od prikupljanja 5.000 potpisa do uplate takse i svega ostalog što je bilo potrebno. Na izbore izlazimo u koaliciji s većinom hrvatskih stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora predvođeni HDZ-om BiH. Isto tako, kako sam već spomenuo da se nismo prijavili za razinu člana predsjedništva, želim naglasiti da ćemo podržati zajedničkog kandidata za člana predsjedništva ove koalicije koja okuplja više od dvije trećine hrvatskih stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora koje su se prijavile za izbore.

Gdje vidite šansu za vašu stranku na nadolazećim izborima?

S obzirom da smo mi kao stranka ideološki i programski čista desnica sa zdravim, konstruktivnim i čvrstim nacionalnim stavovima, iako nas u javnosti često, pogotovu ljevičarski mediji, ali ne i samo oni, predstavljaju sasvim drugačije, našu najveću šansu vidim u trendu jačanja desnice u Europi koji se postupno osjeća i u BiH. I tu je upravo najpotrebniji jak HSP koji se može i umije suprotstaviti šovinizmu koji je intenzivniji i opasniji posljednjih nekoliko godina nego početkom 90-ih u BiH. Također, naša šansa ovaj put je i činjenica, s kojom se mnogi neće složiti, da smo odabrali, siguran sam, ispravan politički put i pravu stranu. Naravno, mislim na našu koaliciju, a to će se pokazati točnim na listopadskim izborima. Hrvatska stranaka prava Bosne i Hercegovine će vrlo brzo postati ono što je već odavno trebala biti, grudobran hrvatske politike u BiH.

Javnost je pomalo zbunjena brojem stranaka koje nose gotovo identičan naziv, na sceni je nekoliko HSP-ova…? Imate li neki komentar na tu činjenicu?

Mislim da je široj javnosti poznato koji HSP je lučonoša pravaške i hrvatske politike, no taj problem postoji skoro toliko dugo koliko i HSP. Prema mom mišljenju nazire se kraj tim problemima s kojima se u zadnje vrijeme suočavaju velike stranke. Naime, smatram da je cjepkanje manjih stranaka odgovaralo jakim, pogotovu vladajućim politikama. Sada je taj problem zakucao na njihova vrata i siguran sam da će zakon o političkim organizacijama koji je donesen još u komunizmu , davne 1991. godine, čini mi se u kolovozu, napokon doživjeti ozbiljne promjene kakve dolikuju 21. stoljeću. Taj zakon ima toliko nedostataka da je nevjerojatno da to još uvijek nitko nije spreman urediti na pravi način. Primjerice, sličan ili čak identičan naziv političkog subjekta možete registrirati u svih deset Županijskih sudova i pri tome ne činite gotovo nikakav prekršaj. Isto tako, nevjerojatno je da vam za istu tu registraciju stranke prema sadašnjem zakonu treba ni manje ni više već samo 50 imena i prezimena, i za par dana imate stranku. A ista ta stranka da bi se prijavila na izbore, recimo za državnu razinu, treba prikupiti 5.000 potpisa potpore. Toliko je nelogičnosti i problema koji su nastali zbog ovog lošeg zakona da će izmjene naprosto biti nužne.

Kakvo je stanje u Hrvatskom narodnom saboru? Ispunjava li HNS svoju ulogu?

Ja sam u Hrvatskom narodnom saboru aktivno protekle dvije godine otkako sam izabran za predsjednika HSP-a BiH. Ono što sam ja mogao zaključiti je vrlo dobro stanje i dosta dobar odnos unutar Sabora, pogotovo kada su u pitanju teme i stavovi koji su vitalni za Hrvate u BiH. Naravno, uvijek može bolje, a i s obzirom da su izbori pred nama mnogi će htijeti to stanje prikazati što gorim. Hrvatski narodni sabor je trn u oku mnogima koji žele umanjiti, oteti i na kraju poništiti ustavna prava hrvatskog naroda. Stoga su svi Hrvati koji se bave politikom od najmanje do najveće hrvatske stranke suodgovorni za stanje u Hrvatskom narodnom saboru, a i odgovorni za ostvarenje njegove uloge. Pravaši su jedni od utemeljitelja Hrvatskog narodnog sabora, od njegovog nastanka i početka. Stoga sam odmah, čim sam izabran za predsjednika HSP-a BiH, zajedno s kolegama iz stranke pristupio ozbiljnom djelovanju kroz tijela Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora te na taj način smatram da doprinosim i boljem stanju i ostvarenju uloge Hrvatskog narodnog sabora. Ključna uloga i misija Hrvatskog narodnog sabora nije ispunjena sve dok hrvatski narod u BiH može biti preglasan na bilo kojoj razini vlasti, sve dok izborni zakon ne bude usklađen s ustavom i presudama ustavnog suda, sve dok postoje neporažene snage u BiH koje su spremne ugrožavati ustavna prava hrvatskog naroda. Sve dok je to tako, svakom Hrvatu i svakoj hrvatskoj stranci i bilo kojoj drugoj organizaciji, bilo nacionalnoj ili vjerskoj, treba biti nedvojbeno jasno da je Hrvatski narodni sabor jedino učinkovito oružje s kojim možemo ostvariti cilj.

Činjenica je da dosta toga što je obećano nije ispunjeno poput recimo izmjena Izbornog zakona. Kakav je vaš stav po pitanju Izbornog zakona? Snose li odgovornost za propast pregovora i čelnici HNS-a, ne samo 'partneri' s druge strane stola?

Naš stav po pitanju izmjena izbornog zakona je potpuno jasan. On je u stvari točno onakav kakav je poslan u proceduru u Državnom parlamentu u ime zastupnika HNS-a. Naprosto, to je tako jer je i HSP- BiH kao i sve ostale članice HNS-a taj prijedlog podržao na jednoj od sjednica Predsjedništva HNS-a. Taj prijedlog je imao konsenzus svih stranaka HNS-a, iako smo kasnije mogli čuti drugačije stavove nekih hrvatskih stranaka što je u stvarnosti politikantstvo. Mi u HSP-u BiH mislimo da oko ovakvih stvari ne bi smjeli politizirati već dati maksimalan obol da se takve stvari provedu do kraja.

Da, bilo je velikih obećanja koja nisu ostvarena i koja se često fakturiraju s pravom HNS-u i njegovom vodstvu. HSP BiH smatra da kada radimo ovakve analize moramo prije svega biti realni i sagledati prilike u BiH te sami sebi priznati, i u javnost istupati s istinitim informacijama bez politikantstva i obmanjivanja javnosti. Pa, tako mislim da ovakve inicijative i prijedloge kao što su prijedlog izmjena izbornog zakona ili prijedlozi ustavnih promjena, ne mogu biti odgovornost nikoga pojedinačno jer za ovakve procese trebamo partnere i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, trebamo širi konsenzus i među Hrvatima i među ostalim predstavnicima drugih konstitutivnih predstavnika u BiH. Potpuno je jasno da za proteklu i možda najveću političku i ustavnu krizu u BiH snose bošnjački političari koji od dejtona do danas pokušavaju obespraviti Hrvate kao ustavotvoran i konstitutivan narod.

Kuda ide BiH? I kuda ide hrvatski narod u BiH, osim što masovno odlazi u zemlje EU-a?

BiH trenutno ide u opasnu političku i pravnu krizu koja može dovesti do sigurno neželjenih posljedica koje mogu ozbiljno ugroziti stabilnost i mir na prostoru BiH a i šire. A iseljavanje mladih, napose Hrvata, osim što je široka pojava koja je zahvatila ovaj dio Europe, je samo dodatni problem hrvatskog naroda u BiH kao najmalobrojnijeg.

U posljednje vrijeme aktualan je takozvani 'plan B', o kojem javnost i dalje nagađa ne znajući što je konkretno 'plan B'. Znate li vi o čemu je riječ?

Plan"B" o kojem se u zadnje vrijeme govori kao o nečem strogo povjerljivom, ili ako čitamo probosanske medije kao nekom tajnom planu koji će postojeću krizu još više usložniti i produbiti itd., je u stvari projekcija situacije u koju već ulazimo. A to je upravo ova situacija kada pred nama stoji veliki problem neimplementacije presude ustavnog suda koja se odnosi na izborni zakon. Plan "B" je plan da Hrvatske stranke koje imaju realnu političku i organizacijsku snagu ostvare što je moguće bolji izborni rezultat te na taj način utječu na formiranje izvršne vlasti nakon listopadskih izbora, kako se ne bi ponovila 2011. godina. Plan "B" je u stvari, najjednostavnije rečeno, HNS treba pobijediti na izborima a to će se i dogoditi.

HSP BiH je zadnjih godina dosta promijenio pravac djelovanja, odnosno od stranke koja je bila optuživana da je dio platforme postala je članica HNS-a. Vaš komentar?

U HSP BiH se dosta toga promijenilo od samog vrha stranke pa do političkog djelovanja. Promijenile su se i strateške odrednice koje su na našim tijelima stranke i na samom Saboru stranke usvojene konsenzusom. Da, bili smo kritizirani pogotovo od stranaka s kojima smo danas u koaliciji, padale su teške riječi i optužbe i s jedne i s druge strana. Ja i moje kolege u HSP-u BiH smo dovoljno dugo u politici te smo svjesni da ima momenata kada odgovorni ljudi u politici moraju smoći snage i izdignuti se iznad osobnih i usko stranačkih interesa i sujeta. To se upravo desilo u HSP-u zadnjih godina. Potpuno smo svjesni da smo 2011. godine izdani prije svega od strane naših koalicijskih partnera HDZ-a 1990, a zatim iskorišteni i prodani od strane SDP-a BiH, a na posljetku unakaženi od vlastitih kadrova unutar stranke, koji nisu bili u stanju ispravno postupiti u takvoj situaciji, zahvaliti se na povjerenim dužnostima i sačuvati ono malo obraza i digniteta kojeg su dobili od vlastite stranke koja im je povjerila tako važne i odgovorne dužnosti. Ne, oni su upravo tu moć koju su dobili od vlastite stranke usmjerili protiv nje same osnivajući nove stranke, dodvoravajući se Sarajevu i SDP-u ne bi li ostali u foteljama samo još koji mjesec. I da dalje ne nabrajam osobine naših bajnih kadrova jer me pomalo i sram, da zaključim ovaj odgovor, HSP BiH nikada više, ne bar dok sam ja predsjednik, a nadam se i poslije mene, neće eksperimentirati sa sudbinom hrvatskog naroda.

Što mislite o kandidaturi Željka Komšića za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda?

Kandidatura Željka Komšića samo potvrđuje dosta toga o čemu smo govorili u prethodnim pitanjima. Upravo njegova kandidatura potvrđuje sve zbog čega Hrvati u BiH s razlogom moraju politički zrelije razmišljati i donositi odluke. Njegova kandidatura po meni je među zadnjima u nizu pokušaja da se Hrvate u BiH politički stjera na koljena od strane unitarističkih snaga u BiH a i međunarodnih i inih centara moći.

Što mislite tko ima najveće šanse među bošnjačkim korpusom za osvajanje izbora?

Ja osobno preferiram zdrave nacionalne bošnjačke opcije koje realno i korektno vide BiH kao državu tri konstitutivna naroda s jednakim ustavnim pravima. Stoga će moj odgovor možda biti subjektivan. Siguran sam da će među Bošnjacima pobijediti zdrave bošnjačke nacionalne stranke među kojima nisu ni SDA, ni SDP, ni DF.

HSP BiH, pogled u budućnost?

HSP BiH, pogled u budućnost, HSP BiH na pobjedničkoj strani zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, Bosna i Hercegovina stabilna država u EU, u NATO-u, Bosna i Hercegovina država uređena po najvišim europskim standardima multietničnosti i multikulturalnosti, na federalističkim principima s najvišim demokratskim standardima gdje svaki konstitutivni narod i ostali građani sami biraju svoje političke i svake druge predstavnike, te sami odlučuju o vlastitoj sudbini.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533