Haški tribunal nije doveo do pomirenja

četvrtak, 30. studenog 2017.

Predsjedništvo Hrvatske stranke prava BiH održalo je hitnu sjednicu na kojoj je razmatralo novonastalu situaciju, povodom sramotne i nepravedne odluke Žalbenog vijeća Haškog suda protiv šestorice žalitelja u postupku suda, protiv vojnog i političkog vodstva Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na činjenicu da je jedan od časnih generala Slobodan Praljak odbacio presudu s prijezirom i nakon toga izvršio samoubojstvo.

Prije svega, Hrvatska stranka prava BiH, izražava najiskreniju sućut obitelji pokojnog generala Slobodana Praljka, kao i svim njegovim suborcima i prijateljima u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Hrvatska stranka prava BiH presudu Haškog suda smatra nepravednom i neutemeljenom na činjenicama, držeći ju smatra političkom, te je s gnušanjem odbacuje.

Hrvatska stranka prava BiH suosjeća i poštuje sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini i osuđuje svaki zločin počinjen u ratu, te smatra kako počinitelji zločina moraju odgovarati.

Hrvatska stranka prava BiH smatra kako Haški tribunal nije ispunio svoju misiju, koja je trebala dovesti do pomirenja sukobljenih strana na prostoru bivše Jugoslavije, dapače smatra da je ovakvim i sličnim presudama još više produbila razlike i vodi ka raskolu Bosne i Hercegovine.

Izmišljena kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata je apsolutno neprihvatljiva, odnosno, kada bi se pravedno primjenila, jedino bi se mogla odnositi upravo na jučerašnju presudu žalbenog vijeća Haškog tribunala, jer to je bio pravi primjer nespornog udruženog zločinačkog pothvata protiv jednog naroda i njegovog vojnog i političkog vrha.

Uvjereni smo kako je visoko moralan i nedužan čovjek, kao što je bio General Slobodan Praljak, svojim viteškim i herojskim činom, zadužio čitav hrvatski narod da se ni milimetra ne smije odstupiti od borbe za slobodu Hrvatskog naroda i od istine u Domovinskom ratu.

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533