Deklaracija Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine

četvrtak, 24. prosinca 2015.

Polazeći od činjenice četrnaestostoljetnog obitavanja Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine, te povijesnom pripadanju Hrvata u Bosni i Hercegovini kulturnoj, vjerskoj i civilizacijskoj europskoj zajednici naroda. ​Cijeneći borbu prijašnjih naraštaja za ostvarenjem suvereniteta i slobode hrvatskog naroda na prostorima Bosne i Hercegovine.

Svjesni podčinjenog ustavno­pravnog položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u odnosu na druga dva konstutivna naroda. Opredijeljeni za pravnu državu, demokraciju, euroatlantske intergracije, mir, jednakost, toleranciju i dijalog među narodima Bosne i Hercegovine. ​Imajući u vidu kako Bosna i Hercegovina stoji pred složenim razvojnim gospodarskim, socijalnim, intergracijskim i sigurnosnim izazovima. ​Čvrsto opredijeljeni da provedba politike i političkih ciljeva Hrvatske stranke prava BiH nikad ne će biti na štetu hrvatskog naroda, niti na štetu bilo kojeg drugog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mi sabornici V Sabora Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine donosimo:

Deklaraciju Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine

  1. Odlučno se zalažemo za europsku Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će hrvatski narod, zajedno s druga dva konstutivna naroda, osigurati svoju suverenost i slobodu i gdje će svi građani na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine biti ravnopravni. Smatramo kako se ovo naše zalaganje može ostvariti jedino cjelovitom ustavnom reformom i donošenjem novog Ustava Bosne i Hercegovine u institucijama sustava i pod stalnim nadzorom javnosti.
  2. Držimo kako do konačnog rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja u Bosni i Hercegovini i mogućeg preuređenja Federacije BiH treba doći kroz kroz ustavno preuređenje Federacije BiH.
  3. Smatramo kako Bosna i Hercegovina mora biti decentralizirana država koja će imati tri razine vlasti: državnu, srednju i lokalnu. Poučeni dosadašnjim praktičnim i teoretskim iskustvima višenacionalnih državnih zajednica uvjereni smo da je ovo pravi put za pravednij i funkcionalniji državni ustroj koji osigurava da ni jedan konstitutivni narod neće biti privilegiran ili diskriminiran.
  4. Svijesni kako pravednija Bosna i Hercegovina nužno podrazumijeva temeljite ustavne promjene koje će ispraviti nepravde i nepravilnosti Daytonskog sporazuma i omogućiti pravednu Bosnu i Hercegovinu, te riješenje hrvatskog nacionalnog pitanja u njoj.
  5. Zalažemo se za što brže približavanje i ulazak Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije, jer samo uz pomoć Europske unije u ovakvoj državnoj zajednici moguće su nužne reforme u svim područjima života (gospodarstvu, pravosuđu, obrazovanju, kulturi, informiranju, javnoj upravi itd.).
  6. Kontinuirano ćemo se zalagati ka ujedinjenju svih pravaških stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca.
  7. Sve ćemo učiniti kako bi promjenili stanje i odnose u društvu koje je instalirala prošla vlast a koje se svodi na to da su dužnosnici na svim razunama vlasti povezani s moralno dvojbenim i politički neprihvatljivim ponašanjem kao što su korupcija i sukobi interesa , nepotizam, prikrivanje kriminala i nasilništvo.
  8. Svođenjem na minimum kriminala i korupcije i uvođenjem obeštećenja za proračune od ogromne dugogodišnje pljačke će se i prije gospodarskog oporavka omogućiti socijalni programi za najugroženije slojeve društva a to su prije svega: umirovljenici, obitelji s mnogo djece, te stradalnici Domovinskog rata i razvojačeni branitelji.

U Čapljini, 12. prosinca 2015.godine

U ime izaslanika 5. Sabora
Predsjednik Hrvatske stranke prava
Bosne i Hercegovine

Stanko Primorac­

logo

Hrvatska stranka prava
Bosne i Hercegovine

Dužnosnici HSP BiH

Predsjednik: Stanko Primorac
Dopredsjednici: Lazo Rajič
Viktor Kvesić
Željko Koroman
Željko Stipić
Glavni tajnik: Petar Milić
Predsjednik Gl.stana: Berislav Elez
Predsjednik Zajednice hrvatskih branitelja "Vitez Blaž Kraljević": Zdenko Dominović
Predsjednica Zajednice pravaških žena "Kraljica Jelena": Sanela Osmić
Podržavate li inicijativu HSP-a BiH o donošenju Zakona o lustraciji?
Da
76%
Ne
14%
Ne znam
10%
Ukupno glasova: 533